Посан или постан

од

Постан је придев у мушком роду. У женском и средњем роду долази до упрошћавања сугласничке групе -стн, па неће бити постна ни постно, већ посна и посно. Свети Никола, слава за коју се каже да половина Срба слави, а друга половина иде у госте, јесте посна јер се слави у време божићног поста.

Како се пише Посан или постан?

Председавати седницом или председавати седници

од

Каже се председавати седници. До избора председника Скупштине седници председава најстарији народни посланик. Председавати значи: вршити дужност председавајућег, водити састанак. Уз глагол председавати иде (рекцијска) допуна у дативу (коме, чему?).

Како се пише Председавати седницом или председавати седници?

Преподне или пре подне

од

Пише се и спојено и одвојено, у зависности од значења. Пише се састављено, преподне, кад је реч о именици. Преподне је увек лепше провести напољу и уживати на сунцу. Када означава одредбу за време, пише се растављено – пре подне. Ове недеље идем у школу пре подне.

Како се пише Преподне или пре подне?

По први пут или први пут

од

Први пут је само једном. Нешто што се дешава први пут није се догодило никада пре тога. Нисмо знали шта треба да радимо јер смо се први пут у животу нашли у таквој ситуацији. Када кажемо: Пети пут радим ово, значење је неутрално, али када кажемо: По пети пут то радим, осећамо разлику у значењу. Наставак реченице ...

Како се пише По први пут или први пут?

Пратиоца или пратилаца

од

Пратиоц или пратилац? Именица у основном облику (номинативу) гласи пратилац. У генитиву множине задржава Л. Нпр. Овог месеца сам добио баш много пратилаца на Инстаграму. У свим осталим падежима Л прелази у О - генитив једнине: пратиоца. Нпр. Данас сам добио само једног пратиоца на Тик-току. Датив једнице: пратиоцу. Нпр. Сваком пратиоцу одговарам на поруку.

Како се пише Пратиоца или пратилаца?

Плагин, плаг-ин, plug-in или plugin

од

Иако ову реч, која се помиње најчешће у ИТ текстовима, налазимо написану у оригиналу на енглеском, plug-in (plugin), према правилима српског језика о транскрипцији, требало би је писати онако како је изговарамо: плагин или плаг-ин (прочитај подробније објашњење). Немогуће је превести је а да се не изгуби смисао.

Како се пише Плагин, плаг-ин, plug-in или plugin?

Преводиоца или преводилаца

од

Преводилац или преводиоц? Именица у основном облику (номинативу) гласи преводилац. У генитиву множине задржава Л: Много преводилаца је радило на том филму. У свим осталим падежима Л прелази у О: генитив једнине - преводиоца: Тог преводиоца упознао сам још пре 30 година. Најлакше ћемо ову реч запамтити ако се сетимо најпознатије Гуглове апликације (услуге) - Гугл преводилац. Али, морамо ...

Како се пише Преводиоца или преводилаца?

Поподне или по подне

од

Правилно је и једно и друго, у зависности од значења. Пише се састављено, поподне, кад је реч о именици. Бићу на послу до поподне. Када означава одредбу за време, пише се растављено - по подне.  Нпр. Долазим кући у пет по подне.

Како се пише Поподне или по подне?