Вибер или Вајбер

од

Вибер или Вајбер, вечита дилема. Ако пратимо правило транскрипције у српском језику и реч пишемо онако како се у оригиналу изговара, онда ћемо енглеско Viber на српском писати и изговарати Вајбер.

Како се пише Вибер или Вајбер?

Ватсап, Вотсап или WhatsApp

од

Мобилну апликацију, у оригиналу на енглеском WhatsApp, на српском често можемо чути на више начина: Ватсап, Вотсап или са Ц - Воцап или Вацап, што је само фонетска алтернација Т и С (када их спојимо у изговору). Када је изговарамо и пишемо, на српском транскрибујемо као Вотсап.

Како се пише Ватсап, Вотсап или WhatsApp?

Веб сајт, веб-сајт, вебсајт или wеб сајт

од

Енглеско web site не преводимо на српски већ га транскрибујемо као веб-сајт, са цртицом, јер је то полусложеница. Погрешно је писање web сајт - енглеско W на српски транскрибујемо са В. На исти начин, са цртицом, пише се све остало што се комбинује са веб-: веб-дизајнер, веб-страница, веб-дизајн и сл. Вебинар је једна реч - ...

Како се пише Веб сајт, веб-сајт, вебсајт или wеб сајт?

Волстрит или Вол стрит

од

Волстрит, првобитно стално седиште Њујоршке берзе, временом је почео да означава и читав крај око те улице и постао синоним за средиште економског живота Сједињених Америчких Држава Енглеско Wall Street пише се као једна реч, Волстрит, због обједињеног изговора. Тако исто, рецимо, пишемо Њујорк, иако су у енглеском језику то две речи.

Како се пише Волстрит или Вол стрит?

Водка или вотка

од

Како се пише: водка или вотка? На флашама одакле нам ово пиће долази пише - водка. Тако се пише на руском. У српском језику изговара се и пише - вотка. Звучни сугласник Д је, једначењем по звучности, испред безвучног сугласника К, прешао у свој безвучни парњак - Т.

Како се пише Водка или вотка?