Дигитални маркетинг у ново доба | маркетинг водич

од

Колико вам је интернет данас доступан и какве то има везе са дигиталним маркетингом? Да ли бисте ми веровали када бих вам рекао да се број људи који свакодневно користе интернет још увек повећава?

Према истраживањима, „константно“ коришћење интернета код одраслих порасло је за 5% у последње три године. Имајући такве чињенице у виду, начин на који људи купују заиста се променио, што значи да стандардни маркетинг није тако ефикасан као некада.

Маркетинг се одувек односио на вашу публику на правом месту и у право време. Данас то значи да треба да их проналазите тамо где већ проводе време тј. на интернету.

Унесите у претрагу дигитални маркетинг. Много се говори о улазном маркетингу (inbound marketing) као заиста ефикасном начину за привлачење, ангажовање и одушевљење купаца на мрежи. Али и даље имамо много питања људи широм света о дигиталном маркетингу. Одлучио сам да на њих одговорим.

 • Шта је дигитални маркетинг?
 • Зашто дигитални маркетинг?
 • Примери дигиталног маркетинга
 • Шта ради дигитални трговац?
 • Inbound маркетинг vs дигитални маркетинг: Шта је то?
 • Да ли дигитални маркетинг делује за сва предузећа?
 • Каква је улога дигиталног маркетинга у компанији?
 • Које врсте дигиталног садржаја треба да креирам?
 • Колико ће времена требати да се виде резултати мог садржаја?
 • Да ли ми треба велики буџет за дигитални маркетинг?
 • Како се мобилни маркетинг уклапа у моју стратегију дигиталног маркетинга?
 • Спреман сам да пробам дигитални маркетинг. Шта сад?

Па како данас дефинисати дигитални маркетинг?

Дигитални маркетинг обухвата све маркетиншке напоре који користе електронски уређај или интернет. Предузећа користе дигиталне канале попут претраживача, друштвених медија, е-поште и других веб-локација како би се повезали са тренутним и потенцијалним купцима.

Искусни маркетинг менаџери рећи ће да су улазни маркетинг и дигитални маркетинг готово иста ствар, али постоје неке мање разлике, а те мале разлике примећују се широм света.

Иако традиционални маркетинг може постојати у писаним  огласима, телефонској комуникацији или физичком маркетингу, дигитални маркетинг може се појавити електронски и путем интернета. То значи да постоји низ бесконачних могућности за брендове, укључујући електронску пошту, видео-снимке, друштвене медије или маркетиншке могућности засноване на веб-локацији.

У овој фази, дигитални маркетинг је од виталног значаја за ваше пословање и познавање бренда. Изгледа да сваки други бренд има веб-локацију. А ако не то, онда бар имају присуство на друштвеним медијима или стратегију дигиталног оглашавања. Дигитални садржај и маркетинг толико су чести да их потрошачи сада очекују ослањајући се на њега као извор информација о робним маркама.

Укратко, да бисте били конкурентни као власник предузећа, морате да прихватите неке аспекте дигиталног маркетинга.

Будући да дигитални маркетинг има толико много могућности и стратегија повезаних са тим, можете бити креативни и експериментисати са различитим маркетиншким тактикама у односу на буџет. Помоћу дигиталног маркетинга такође можете користити алате као што су статистике тј. аналитике да бисте надгледали успех својих кампања више него што то можете са традиционалним промотивним садржајем – као што је билборд или оглас за штампање.

Како бизнис дефинише дигитални маркетинг?

Дигитални маркетинг дефинише се коришћењем бројних дигиталних тактика и канала за повезивање с купцима где проводе велики део свог времена: на мрежи. Од саме веб-локације до средстава интернет брендирања предузећа – дигиталног оглашавања, маркетинга путем електронске поште, мрежних брошура и шире – постоји спектар тактика које спадају под окриље „дигиталног маркетинга“.

Најбољи дигитални трговци имају јасну слику о томе како свака дигитална маркетиншка кампања подржава њихове свеобухватне циљеве. И у зависности од циљева њихове маркетиншке стратегије, трговци могу да подрже већу кампању кроз бесплатне и плаћене канале који су им на располагању.

На пример, продавац садржаја може да креира низ блогова који служе за генерисање потенцијалних клијената. Компанија која се бави маркетингом на друштвеним мрежама тада може помоћи у промоцији тих блогова путем плаћених и органских постова на пословним налозима друштвених мрежа. Можда маркетиншки агент креира имејл кампању како би онима који преузму електронску брошуру послао више информација о компанији. О овим специфичним дигиталним трговцима ћемо говорити ускоро.

 1. Оптимизација претраживача (SEO)
 2. Садржај маркетинга
 3. Маркетинг у друштвеним медијима
 4. Плати по клику (PPC)
 5. Affilate маркетинг
 6. Основно рекламирање
 7. Маркетинг аутоматизација
 8. Имејл (Е-mail) маркетинг
 9. Интернет пи-ар
 10. Улазни (Inbound) маркетинг
 11. Спонзорисани садржај

Ево кратког објашњења неких од најчешћих тактика дигиталног маркетинга и канала који су укључени у сваку од њих.

Оптимизација за претраживаче (SEO)

Ово је процес оптимизације вашег веб-сајта да се рангира на вишим резултатима код претраживача, повећавајући на тај начин количину органског (или бесплатног) саобраћаја коју ваш веб-сајт добија. Канали који имају користи од SEO укључују веб-странице, блогове и инфографике.

Постоји неколико начина да се приступи SEO ради генерисања квалификованог промета на вашој веб-страници. Они укључују:

SEO оптимизација на страници: Ова врста SEO фокусирана је на сав садржај који постоји „на страници“ када се гледа веб-локација. Истражујући кључне речи за њихов обим и намене (или значење), можете одговарати на питања за читаоце и рангирати се више на страницама резултата претраживача (SERP) која та питања производе.
SEO ван странице: Ова врста SEO фокусирана је на све активности које се одвијају „ван странице“ а везане су за оптимизацију ваше веб-странице. Можда се питате: „Која активност која није на сопственој веб-локацији може да утиче на мој рејтинг?“. Одговор су улазни линкови, познати и као повратне везе. Број издавача који вас везују и релативни „ауторитет“ тих издавача утичу на то колико сте високо рангирани за кључне речи које су вам важне. Умрежавањем са другим издавачима, писањем гостујућих објава на тим веб-локацијама (и повезивањем са веб-страницама) и генерисањем спољне пажње можете зарадити повратне везе које су вам потребне да бисте поставили линк ка веб-локацији на релевантне стране.
Технички SEO: Ова врста SEO фокусирана је на почетни део веб-странице и на начин на који су кодиране ваше странице. Компресија слике, структурирани подаци и оптимизација датотека су сви облици техничког SEO који могу повећати брзину учитавања ваше веб-странице, a то заиста представља важан фактор рангирања у очима претраживача попут Гугла (Google).

Садржај маркетинга

Овај термин означава стварање и промоцију садржаја као средства у сврху генерисања свести о робној марки, раста промета и стварање потенцијалних купаца. Канали који могу играти улогу у вашој маркетиншкој стратегији садржаја укључују:

Објављивање блогова: Писање и објављивање чланака на блогу компаније помаже вам да покажете стручност у вашој индустрији и генеришете органски саобраћај у претраживању за ваше пословање. То вам на крају пружа више могућности за претварање посетилаца веб-страница у понуде за продају.
Електронске књиге и слични садржаји другог облика помажу у даљем образовању посетилаца веб-локације. Такође вам омогућавају размену садржаја у замену за контакт информације читача и  генерисање потенцијалних клијената за вашу компанију.
Инфографика: Понекад читаоци желе да им покажете, а не да кажете. Инфографика је облик визуелног садржаја који посетиоцима веб-страница помаже да визуализују концепт који желите да им помогнете да науче.

Маркетинг на друштвеним мрежама

social media digitalni marketing

Ова пракса промовише ваш бренд, производ или ваш садржај на каналима друштвених мрежа како би се повећала свест о бренду, покренуо промет и створио потенцијал за ваше пословање. Канали које можете користити за маркетинг на друштвеним мрежама укључују:

Facebook.
Twitter.
LinkedIn.
Instagram.
Snapchat
Pinterest.


Ако сте нови на друштвеним платформама, можете користити алате који обједињују и повезују канале попут LinkedIn-а и Facebook -а. На тај начин можете лако да закажете садржај за више канала одједном и надгледате аналитику са платформе.

Уз повезивање друштвених налога за објаве, такође можете интегрисати своје поштанске сандучиће друштвених медија, тако да добијате директне поруке на једном месту.

Плати по клику (PPC)

PPC је начин привлачења промета на вашој веб локацији тако што ћете издавачу платити сваки пут када се на ваш оглас кликне. Једна од најчешћих врста PPC-а је Google Ads који вам омогућава да платите за најбоље слотове на страницама резултата Google претраживача по цени „по клику“ везе коју поставите. Остали канали на којима можете користити PPC укључују:

Плаћени огласи на Facebook-у: Овде корисници могу платити за прилагођени видео, сликовни пост или презентацију, који ће Facebook објављивати на  NewsFeed људи који одговарају публици вашег предузећа.
Twitter Ads кампање: Овде корисници могу платити да поставе низ постова или значке профила на вести за одређену публику, а све ради постизања одређеног циља за ваше пословање. Овај циљ може бити саобраћај на веб локацији, више пратилаца на Twitter-у, ангажовање на твиту или чак преузимања апликација.
Спонзорисане поруке на LinkedIn-у: Овде корисници могу да плаћају слање порука директно одређеним LinkedIn корисницима на основу њихове индустрије и порекла.

Affilate Маркетинг

Ово је врста реклама засноване на перформансама где добијате провизију за промоцију туђих производа или услуга на својој веб локацији. Канали за придружени маркетинг укључују:

Постављање видео огласа путем YouTube партнерског програма.
Објављивање партнерских веза са налога на друштвеним мрежама.

Основно рекламирање

Основно рекламирање односи се на рекламе које су превасходно вођене садржајем и представљене на платформи поред другог, неплаћеног садржаја. Постови спонзорисани од стране BazzFeed-а су добар пример, али многи људи такође сматрају да је оглашавање на друштвеним мрежама „домаће“ – на пример, Facebook оглашавање и Instagram оглашавање.

Маркетинг Аутоматизација

Аутоматизација маркетинга односи се на софтвер који служи за аутоматизацију ваших основних маркетиншких операција. Много маркетиншких одељења могу аутоматизовати понављајуће задатке које би иначе обављали ручно, као што су:

Билтени е-поште: Аутоматизација е-поште не омогућава вам само аутоматско слање е-поште својим претплатницима. Такође вам може помоћи да смањите и проширите листу контаката по потреби тако да ваш билтен иде само особама које желе да их виде у пристиглој пошти.
Заказивање објављивања на друштвеним мрежама: Ако желите да повећате присуство своје организације на друштвеној мрежи, требате је често објављивати. Ово ручним постављањем представља мало неозбиљан процес. Алати за заказивање друштвених медија постављају ваш садржај на канале ваших друштвених медија, тако да можете више времена да се фокусирате на стратегију садржаја.
Генерисање потенцијалних потенцијалних клијената и њихово претварање у купце може бити дуг процес. Тај процес можете аутоматизовати слањем одређених е-порука и садржаја након што одговарају одређеним критеријима, на пример приликом преузимања и отварања е-књиге.
Праћење и извештавање кампање: Маркетиншке кампање могу обухватати мноштво различитих људи, е-пошту, садржај, веб странице, телефонске позиве и још много тога. Аутоматизација маркетинга може вам помоћи да сортирате све на чему радите према кампањи којом се служите, а затим да пратите перформансе те кампање на основу напретка свих ових компоненти током времена.

Е-mail Маркетинг

Компаније користе маркетинг путем е-поште као начин комуникације са својом публиком. Е-пошта се често користи за промоцију садржаја, попуста и догађаја, као и за усмеравање људи ка веб локацији предузећа. Врсте е-порука које можете послати у маркетиншкој кампањи путем е-поште укључују:

Билтени о претплати на блог.
Следеће е-поруке посетиоцима веб локација који су нешто преузели.
Добродошлице купцу е-поштом.
Промоције за празнике члановима програма лојалности.
Савети или слична серија е-поште за одржавање клијената.

Интернет PR

Интернет PR је пракса обезбеђивања зарађене мреже путем дигиталних публикација, блогова и других веб локација заснованих на садржају. То личи на традиционални PR, али у мрежном простору. Канали које можете користити да бисте добили максимум од својих PR напора укључују:

Допирање до новинара путем друштвених медија: На пример, разговор са новинарима на Твитеру је одличан начин за развијање односа са новинарем који омогућава зарађене медијске могућности за вашу компанију.
Ангажовање мрежних рецензија ваше компаније: Када неко прегледа вашу компанију на мрежи и рецензије, инстинкт ће вас одбити од анализе да ли је рецензија добра или лоша, али. супротно томе, ангажоване рецензије о компанији помажу вам да хуманизујете свој бренд и испоручите моћне поруке које штите вашу репутацију.
Ангажовање коментара на вашој личној веб локацији или блогу: Слично као и на начин на који бисте одговарали на прегледе ваше компаније, одговарање коментара људима који читају ваш садржај је најбољи начин да створите продуктивни разговор у вашој индустрији.

Inbound Маркетинг

Улазни маркетинг односи се на маркетиншку методологију у којој привлачите, ангажујете и одушевљавате купце у свакој фази пута купца. Можете користити сваку горе наведену тактику дигиталног маркетинга, кроз улазну маркетиншку стратегију, да створите корисничко искуство које ради са клијентом, а не против њих. Ево неколико класичних примера улазног маркетинга у односу на традиционални маркетинг:

Блоговање насупрот искачућим огласима
Видео маркетинг насупрот комерцијалном оглашавању
Листа контаката путем е-поште према нежељеној пошти

Спонзорисани садржај
Помоћу спонзорисаног садржаја ви као бренд плаћате другој компанији или ентитету да креира и промовише садржај који на неки начин разматра вашу марку или услугу.

Једна од популарних врста спонзорисаног садржаја је Influencer маркетинг. Са овом врстом спонзорисаног садржаја, бренд спонзорише утицај у својој индустрији да на друштвеним мрежама објављује постове или видео записе повезане са компанијом.

Друга врста спонзорисаног садржаја могла би бити блог или чланак написан тако да истакне тему, услугу или марку.

Шта ради дигитални трговац?

Дигитални трговци су одговорни за покретање свести о робној марки и стварање генерације кроз све дигиталне канале – бесплатне и плаћене – који су на располагању компанији. Ови канали укључују друштвене медије, сопствену веб локацију компаније, рангирање претраживача, е-пошту, приказивачко оглашавање и блог компаније.

Дигитални маркетинг се обично фокусира на различит кључни показатељ перформанси (KPI) за сваки канал, тако да могу правилно мерити перформансе компаније у сваком од њих. Дигитални маркетинг који је задужен за SEO, на пример, мери „органски саобраћај“ на својој веб локацији – од тог промета који долази од посетилаца веб локација који су преко Google претраге пронашли страницу веб локације предузећа.

Дигитални маркетинг данас се врши многим маркетиншким улогама. У малим компанијама, један генералиста може истовремено да поседује многе горе описане тактике дигиталног маркетинга. Веће компаније за ове тактике имају више стручњака који се фокусирају на само један или два дигитална канала бренда.

Ево неколико примера ових стручњака:

SEO Менаџер
Главни задаци:  Органски саобраћај

Укратко, SEO менаџери добијају посао да рангирају страну на Google-у. Користећи различите приступе за оптимизацију претраживача, ова особа може директно сарађивати са ствараоцима садржаја како би осигурала да садржај који производе успешно делује на Google-у чак и ако компанија такође објављује овај садржај на друштвеним медијима.

Специјалиста за маркетинг садржај
Главни задаци:  време на страници, укупни саобраћај на блогу, претплатници на YouTube каналу

Стручњаци за маркетинг садржај су креатори дигиталног садржаја. Они често прате календар блогова компаније и смисле стратегију садржаја која укључује и видео. Ови професионалци често раде са људима у другим одељењима како би осигурали да производи и кампање које покрећу предузећа буду подржани промотивним садржајем на сваком дигиталном каналу.

Social Media Мenaџер
Главни задаци:  праћење, утисци, дељења

Улога менаџера друштвених медија лако се може закључити из наслова, али на којим друштвеним мрежама зависи од индустрије. Изнад свега, менаџери друштвених медија успостављају распоред објављивања писменог и визуелног садржаја за компанију. Овај запослени такође може сарађивати са стручњаком за маркетинг садржај како би развио стратегију за објављивање садржаја и на којој друштвеној мрежи.

Координатор за аутоматизацију маркетинга
Главни задаци:  остварена стопа е-поште, стопа броја кликова кампање, стопа стварања (конверзије) потенцијалних клијената

Координатор за аутоматизацију маркетинга помаже у избору и управљању софтвером који омогућава читавом маркетиншком тиму да разуме понашање својих купаца и измери раст њиховог пословања. Будући да се многе горе описане маркетиншке операције могу изводити одвојено једна од друге, важно је да постоји неко ко може груписати те дигиталне активности у појединачне кампање и пратити перформансе сваке кампање.

Inbound Маркетинг VS Дигитални Маркетинг: Шта је то?

Површно гледано, оба изгледају слично: Оба се одвијају првенствено на мрежи и оба се фокусирају на стварање дигиталног садржаја који ће људи конзумирати. Па, у чему је разлика?

Израз „дигитални маркетинг“ не разликује тактичке потезе и потезање (или оно што данас можемо назвати методама „улазних“ и „излазних“). Оба и даље могу бити под окриљем дигиталног маркетинга.

Дигитална Oudband тактика има за циљ да маркетиншку поруку постави директно пред што већи број људи у мрежном простору – без обзира да ли је релевантна или добродошла. На пример, смешни натписи са натписима које видите на врху многих веб локација покушавају да промовишу производ људима који нису нужно спремни да га прихвате.

С друге стране, трговци који користе дигиталне улазне тактике (Inbound Маркетинг) користе мрежни садржај како би привукли своје циљане купце на своју веб локацију пружајући средства која су им од помоћи. Једно од најједноставнијих, али најмоћнијих улазних дигиталних маркетиншких средстава је блог, који омогућава вашој веб локацији да искористи услове које траже ваши идеални купци.

Коначно, улазни маркетинг је методологија која користи средства дигиталног маркетинга да привуче, ангажује и одушеви купце на мрежи. Дигитални маркетинг, с друге стране, је једноставно кровни израз за описивање тактике онлине маркетинга било које врсте, без обзира да ли се сматрају улазним или излазним.

Да ли дигитални маркетинг делује за сва предузећа?

Дигитални маркетинг може радити за било који посао у било којој индустрији. Без обзира на то шта ваша компанија продаје, дигитални маркетинг и даље укључује израду персонала купаца како би се идентификовале потребе ваше публике и креирање вредног мрежног садржаја. Међутим, то не значи да би сва предузећа требало да спроводе стратегију дигиталног маркетинга на исти начин.

B2B Дигитални маркетинг

Ако је ваша компанија пословна (B2B), ваши напори за дигитални маркетинг вероватно ће бити усредсређени на генерирање веб страница на мрежи, а крајњи циљ је да неко разговара са продавцем. Из тог разлога, улога ваше маркетиншке стратегије је да привучете и претворите најквалитетније понуде за своје продајне људе путем ваше веб странице и подржавају дигиталне канале.

Поред веб локације, вероватно ћете одлучити да своје напоре усмерите на пословне канале као што је LinkedIn, где пословни људи демографски више проводи своје време на мрежама.

B2C Дигитални маркетинг

Ако је ваша компанија пословно-потрошачака (B2C), у зависности од цене производа, вероватно је циљ ваших дигиталних маркетиншких напора да привуку људе на вашу веб страницу и да они постану купци, а да никада не треба продавац да разговара са њима.

Из тог разлога се вероватно мање концентришете на „потенцијалне клијенте“ у њиховом традиционалном смислу и вероватније да ћете се фокусирати на изградњу убрзаног пута купца, од тренутка када неко слети на вашу веб локацију, до тренутка када обави куповину. То ће често значити да су карактеристике вашег производа виши у маркетиншком левку него што је то случај код B2B предузећа, а можда ће вам требати и јачи позиви на акцију (CTA).

За B2C компаније канали попут Instagram-a  и Pinterest-а често могу бити вреднији од платформи LinkedIn-а усмерених на пословање.

Каква је улога дигиталног маркетинга у компанији?

За разлику од већине маркетиншких напора ван мреже, дигитални маркетинг омогућава трговцима да у стварном времену виде тачне резултате. Ако сте икада поставили оглас у новине, знаћете колико је тешко проценити колико је људи заправо прешло на ту страницу и обратило пажњу на ваш оглас. Не постоји сигуран начин да се зна да ли је тај оглас уопште одговоран за било какву продају.

Са друге стране, дигиталним маркетингом можете измерити ROI за готово било који аспект ваших маркетиншких напора.

Ево неколико примера:

Веб сајт саобраћај

Помоћу дигиталног маркетинга можете видети тачан број људи који су прегледали почетну страницу ваше веб странице у реалном времену користећи софтвер за дигиталну аналитику, доступан на маркетиншким платформама.

Такође можете видети колико су страница посетили, који уређај су користили и одакле долазе, тј. дигиталну аналитику.

Аналитика омогућава да одредите приоритете на којим маркетиншким каналима ћете трошити више или мање времена, на основу броја људи које ти канали упућују на вашу веб локацију. На пример, ако само 10% вашег промета долази од органске претраге, знате да ћете вероватно требати да потрошите неко време на SEO да бисте повећали тај проценат.

digitalni marketing analitika

Са offline маркетингом, врло је тешко рећи како људи комуницирају са вашим брендом пре него што ступе у интеракцију са продавцем или обаве куповину. Помоћу дигиталног маркетинга можете препознати трендове и обрасце у понашању људи пре него што су достигли задњу фазу пута свог купца, што значи да можете доносити прецизније одлуке о томе како да их привучете на своју веб страницу.

Учинковитост садржаја и стварање генерисања

Замислите да сте направили брошуру тј. флајер о производу и поставили је у поштанске сандучиће људи – та брошура је облик садржаја, иако ван мреже. Проблем је што немате појма колико је људи прочитало вашу брошуру или колико их је бацило право у канту.

Замислите сада да сте имали брошуру на веб локацији. Можете тачно измерити колико је људи прегледало страницу на којој се налази, а податке о контактима оних који је преузимају можете прикупити помоћу обрасца. Не само да можете мерити колико људи се бави вашим садржајем, већ генеришете и квалификоване потенцијалне клијенте када их преузму.

Моделовање ангажовања

Ефикасна стратегија дигиталног маркетинга у комбинацији са правим алатима и технологијама омогућава  да пратите сву вашу продају од прве дигиталне додирне тачке купца с вашим пословањем.

То називамо моделом атрибуције и омогућава вам да идентификујете трендове у начину на који људи истражују и купују ваш производ, помажући вам да доносите прецизније одлуке о томе који делови ваше маркетиншке стратегије заслужују више пажње и који делови вашег продајног циклуса требају дораду .

Повезивање тачака између маркетинга и продаје је изузетно важно – према статистикама, компаније са јаком продајом и маркетиншки усклађивањем постижу годишњу стопу раста од 20%, у поређењу са падом прихода од 4% за компаније са лошом усклађеношћу. Ако можете да побољшате пута свог купца кроз циклус куповине коришћењем дигиталних технологија, онда ће се вероватно позитивно одразити на суштину вашег пословања.

Које врсте дигиталног садржаја треба да креирам?

Врста садржаја коју креирате зависи од потреба ваше публике у различитим фазама на путу купца. Требало би да кренете стварањем персонала купаца да бисте идентификовали који су циљеви и изазови ваше публике у вези са вашим послом. На основном нивоу, ваш мрежни садржај треба да има за циљ да им помогне да испуне ове циљеве и превазиђу своје изазове.

Тада ћете морати да размислите када ће они вероватно бити спремни да конзумирају овај садржај у односу на то у којој су фази купца. То називамо мапирањем садржаја.

Циљ мапирања садржаја је циљање садржаја према:

Карактеристике особе која ће га конзумирати (ту долазе и купци).
Колико је та особа блиска куповини (тј. Фази животног циклуса).

Што се тиче формата вашег садржаја, можете пробати пуно различитих ствари. Ево неких опција које бисмо препоручили да користите у свакој фази пута купца:

Фаза свести

Блог објава. Изврсно за повећање органског промета када је упарен са јаком SEO стратегијом кључних речи.
Инфографике. Веома се дели по мрежи, што значи да повећавају ваше шансе да будете пронађени путем друштвених медија када други деле ваш садржај.
Кратки видео снимци. Опет је  врло подељив материјал и може вам помоћи да вашу марку пронађе нова публика тако што ћете их угостити на платформама као што је YouTube.

Фаза разматрања

Е-књиге. Изврсно за генерирање листа јер су углавном свеобухватније од поста на блогу или подацима инфографика, што значи да ће неко вероватније разменити своје контакт информације како би их примио.
Извештаји о истраживању Опет, ово је садржај високе вредности који је одличан за стварање листа. Извештаји о истраживању и нови подаци за вашу индустрију такође могу да делују у фази свести, јер их медији или индустријска штампа често преузима.
Вебинари. Будући да су детаљнији, интерактивни облик видео садржаја, вебинари су ефикасан формат садржаја у фази разматрања, јер нуде опсежнији садржај од блога или кратког видеа.

Фаза одлуке

Студије случаја. Детаљна студија случаја на вашој веб локацији може бити ефикасан облик садржаја за оне који су спремни да донесу одлуку о куповини, јер вам помаже да позитивно утичете на њихову одлуку.
Рецензије. Ако студије случаја не одговарају вашем пословању, кратка сведочења о вашој веб локацији добра су алтернатива. За B2C брендове, размислите о рецензијама мало опуштеније. Ако сте бренд одеће, они би могли бити у облику фотографија како су други стилизовали кошуљу или хаљину, извучене из брендираног хештага где људи могу дати свој допринос.

Колико ће времена требати да се виде резултати мог садржаја?

Са дигиталним маркетингом често се може осећати као да сте у стању да видите резултате много брже него што бисте могли да користите offline маркетинг због чињенице да је ROI лакше измерити. Међутим, то у коначници зависи од обима и ефикасности ваше стратегије дигиталног маркетинга.

Ако потрошите време на изградњи свеобухватних персонала купаца како бисте идентификовали потребе своје публике, а фокусирате се на стварање квалитетног интернет садржаја како бисте их привукли и претворили у купца, онда ћете вероватно видети снажне резултате у првих шест месеци.

Ако је плаћено оглашавање део ваше дигиталне стратегије, резултати долазе још брже – али препоручује се да се фокусирате на изградњу органског (или ‘бесплатног’) досега користећи садржај, SEO и друштвене мреже за дугорочни, одрживи успех.

Да ли ми треба велики буџет за дигитални маркетинг?

Као и у свему, то заиста зависи од тога које елементе дигиталног маркетинга желите да додате својој стратегији.

Ако се фокусирате на улазне технике као што су SEO, друштвени медији и стварање садржаја за претходно постојећу веб страницу, добра вест је да вам уопште није потребан велики буџет. Код улазног маркетинга главни фокус је на стварању висококвалитетног садржаја који ће ваша публика желети да конзумира, а осим ако не планирате да користите спољне услуге, једино улагање које ће вам бити потребно је ваше време.

Можете започети хостингом веб странице и креирањем садржаја користећи WordPress платформу.

Уз одлазне технике попут интернет оглашавања и куповине листа е-поште, несумњиво има одређених трошкова. Колико кошта, своди се на видљивост коју желите да добијете као резултат оглашавања.

На пример, да бисте имплементирали PPC помоћу Google AdWords-а, дајете понуду другим компанијама у вашој индустрији које се појављују на врху Google-ових резултата претраге за кључне речи повезане са вашим пословањем. У зависности од конкурентности кључне речи, ово може бити прихватљиво или изузетно скупо, због чега је добра идеја да се фокусирате и на свој органски домет.

Како се мобилни маркетинг уклапа у моју стратегију дигиталног маркетинга?

Друга кључна компонента дигиталног маркетинга је мобилни маркетинг. У ствари, употреба паметног телефона чини 69% времена утрошеног на конзумацију дигиталних медија у Србији, док потрошња дигиталних медија заснованих на Стоним рачунарима чини мање од половине.

То значи да је од суштинске важности за оптимизацију ваших дигиталних огласа, веб страница, слика друштвених медија и других дигиталних средстава за мобилне уређаје. Ако ваша компанија има мобилну апликацију која омогућава корисницима да сарађују са вашим брендом или купују ваше производе, ваша апликација такође спада у групу погодну за дигитални маркетинг.

Они који сарађују са вашом компанијом на мрежи путем мобилних уређаја морају имати исто позитивно искуство као и на стоном рачунару. То значи имплементацију прилагођеног дизајна мобилним уређајима како би прегледавање било прилагођено корисницима на телефону. То такође може значити смањење дужине образаца за генерирање потенцијалних корисника како бисте омогућили преузимање вашег садржаја у покрету. Што се тиче ваших слика на друштвеним мрежама, важно је да приликом стварања увек имате на уму корисника мобилних уређаја јер су димензије слике мање на мобилним уређајима, што значи да текст може бити исечен.

Постоји пуно начина на које можете оптимизовати своје дигитално маркетиншко средство за кориснике мобилних уређаја, а приликом имплементације било које стратегије за дигитални маркетинг изузетно је важно размотрити какво ће бити искуство корисника на мобилном уређају. Осигуравајући да је ово увек у првом плану, створићете дигитална искуства која делују на вашу публику и, сходно томе можете постићи резултате којима се надате.

Спреман сам да пробам дигитални маркетинг. Шта сад?

Ако већ радите дигитални маркетинг, вероватно ћете барем достићи неке сегменте своје публике на мрежи. Нема сумње да можете смислити неке области своје стратегије које би могле да искористе.

За професионалне Маркетинг услуге можете да ангажујете и професионални тим за израду сајта, SEO i Дигитални маркетинг

Студио Београд

Не заборавите да поделите овај чланак!

Још нема коментара

Шта мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *