Говорите ли емоџијски? Или можда емотиконски? :)😊

од

Интернет је умногоме променио начин на који комуницирамо. Одавно већ користимо многобројне апликације за комуникацију на телефону и осталим паметним уређајима, али су нам пандемија и тзв. нова нормалност наметнули да такав вид комуникације постане свакодневан. А људи, иако се мање виђају и комуницирају уживо, имају потребу за изражавањем емоција. Чини се да је сада то израженије него раније.

Оно што у разговору изражавамо мимиком и говором тела треба пренети и на писане поруке путем интернета: имејлове и поруке које се шаљу путем бројних апликација. Тако је настало својеврсно пиктографско интернет писмо: емотикон и емоџи.

Наравно, нису емотикон и емоџи настали за време пандемије, сада су можда само више дошли до изражаја.

Можемо их писати на сваком месту где пишемо и речи да бисмо исказали своју емотивну реакцију, стављамо их на место неке речи. А каква су емотикон и емоџи врста речи? И да ли су емотикон и емоџи уопште речи, или можда фразе?

Да ли је емотикон исто што и емоџи?

Емотикон је отац, емоџи син. Реч емотикон потиче од енглеских речи emotional icon. Емотикон је комбинација знакова интерпункције, слова и бројева који су настали из потребе да се пренесу емоције у писаној комуникацији. Пошто је то само низање знакова у једном реду, онда емотикон треба читати слева надесно, да бисмо разумели његово значење. 😀

Иако се сматра да је емотикон настао 1979, прву поткрепљену употребу имамо код америчког информатичара Скота Фалмeна, који је 1982. предложио да се 🙂 користи за шаљиве постове на мрежној огласној табли универзитета, а 🙁 за озбиљне постове, након што је једна шаљива информација изазвала пометњу. Након тога, емотикони постају све популарнији међу корисницима интернета.

Већина ће рећи да 1982. године интернет код нас није постојао, или бар не у масовној употреби. Емотикона ми Балканци углавном се сећамо од појаве првих мобилних телефона, крајем деведесетих година. Када смо почели да пишемо поруке, није било довољно да кажемо нешто смешно, већ смо осетили потребу да након тога ставимо „смајли“, што се тада, на „глупим“ телефонима изражавало двотачком и затвореном заградом. 🙂

Такође сви знамо шта значи 🙁 али само истински зналци и љубитељи могли бисмо рећи знаковног писма, емотикона, користе овај знак ¯\_(ツ)_/¯, који представља слегање раменима.

Емотикони су се временом развијали, па је доласком тзв. паметних телефона, смартфона, тај смајли прерастао у емоџијски. Тако емотикони постају емоџији – пиктограми жутих лица са различитим изразима, предмети, породице, зграде, животиње, храна, математички симболи. Али, за разлику од пиктограма наших прапредака, ови данашњи су кодирани.

Реч емоџи настала је од јапанских речи „е“, што значи слика, и „моџи“ – лик, карактер. Изумео га је Јапанац Шигетака Курита 1999. године. Емоџији су инспирисани уметношћу манге и канђи ликовима (једно од три јапанска писма), а први емоџији имали су само 12 пута 12 пиксела.

Компанија „Епл“ имала је емоџије у свом првом ајфону још 2007. године, али само за кориснике у Јапану. Убрзо су емоџије „провалили“ и Американци, и они су постали популарни широм света. Данас су доступни у свим апликацијама, на свим уређајима, на свим платформама, иако поједине апликације имају различите стилове емоџија. Захваљујући Јуникоду (Unicode), универзалном стандарду софтвера за писма и друге знакове, емоџи послат са „самсунга“ биће примљен, прочитан и исто схваћен и на „ајфону“.

Емоџији су постали толико популарни и непрестано се развијају, па смо на самом почетку пандемије добили емоџи са хируршком маском – 😷 и знак за микробе 🦠 а касније и емоџи вакцине – 💉 . Недавно је Емоџипедија избацила нови емоџи – заједно са емоџијем 😍 добили смо нови емоџи –

image

Његова светост – емоџи?📅

Емоџији су постали део наше свакодневице да је устоличен и Светски дан емоџија, 17. јул.

Настали у сајбер простору из потребе да се емоције изразе у писаној комуникацији, емоџији су толико популарни да је једна британска агенција својевремено (2016. године) чак расписала конкурс за радно место преводиоца емоџија, чији је задатак да декодира генерацијске, културне и међународне разлике у употреби емоџија. Занимљив и креативан посао. 🙂

Мање славно прошли су емоџији у школском систему. У једном новинском тексту из 2019. чак је и најављено како ће изучавање емоџија ући у изучавање језичке културе у оквиру часова српског језика за други и шести разред основне школе, што не би било лоше да се покаже опсег речи сваког појединачног емоџија, али то још увек није забележено. Такође, емоџији се користе приликом одабира назива интернет домена, али и ту има опречних мишљења по питању целисходности такве употребе.

Иако су емотикони можда у почетку служили комуникацији међу тинејџерима, емоџији то сада свакако нису. Они могу служити чак и за превазилажење језичке баријере и међу мало старијом популацијом. Када то кажем, сетим се како смо се, својевремено, кад смо били деца, на мору играли са децом из других земаља чији језик нисмо познавали баш као ни они наш. Мобли бисмо рећи да су емоџији стенографски метод преношења наших мисли и емоција.

Неки сматрају да емотикони и емоџији осиромашују комуникацију тј. да их људи користе зато што немају довољан фонд речи да би пренели поруку и да тако нарушавају кредибилитет пошиљаоца поруке . Међутим, присталице и љубитељи емотикона тврде да они помажу у комуникацији и да је порука која се преноси свеобухватнија.

Једно је сигурно – емотиконе користимо када желимо да са саговорником остваримо блискији контакт. Не користимо их у пословној комуникацији и пословним мејловима, али засигурно ћемо их употребити у преписци са пријатељима. Некада чак, са људима са којима смо блиски, преписка се може одвијати и само емоџијима. Јесте ли пробали? 😊

Бонус

А ко каже да емоџији осиромашују комуникацију нека проба апликацију Speak Emoji, која аутоматски реченицу изговорену у микрофон на екрану „преводи“ у емоџије. Ако пошаљете такву поруку, прималац може одговорити емоџијима или превести поново емоџије у текст. Ако не мислите да је корисно, забавно сигурно јесте. 🙂

2 Коментара
 • Tanja
  10 априла, 2021

  Odličan, poučan i vrlo zanimljiv tekst!
  Nisam znala koliko su dugačak put prešli emotikoni😀

 • Anđelka
  14 априла, 2021

  Hvala, draga Tanja. Emodžiji su nepresušan izvor inspiracije i komunikacije. I nikako ne osiromašuju komunikaciju, kako neki misle, već je proširuju. 🙂 😉

Шта мислите?

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *